Kérdésed van? Hívj minket! +36 (20) 372-8862

Birdo Blog

Hogyan készültek a bevásárlózsákocskák?

2019.02.22 18:24

Olyan régóta érlelődött a fejemben, hogy bevásárlásaink során nem szeretnék többé műanyag zacskókat használni. Hazahozom, kiveszem a holmit belőle, és kidobom… előtte esetleg beleteszek valamit, amit persze később ugyanúgy kidobok. Na, ennek vége! – gondoltam magamban. Sok helyen olvastam már róla, hogy a kicsi dolgok is számítanak, illetve hogy a környezettudatosságot is valahol el kell kezdeni!


A kész bevásárlózsákocskák

Szerencsére, a nagyobb áruházak sem tartják a vászonzsákok használatát az ördögtől valónak. Egyik alkalommal, amikor Szandrához  vittünk festékeket a boltjába, megakadt a szemem a nála kapható vászonszütyőkön. Még azért érlelődött bennem a gondolat, de következő látogatásunkkor vettem is három, különböző méretű zsákot.

Mindenképpen szerettem volna dekorálni, kicsit egyedivé tenni a zsákokat, így kitaláltam, az egyik zöldséges, a másik gyümölcsös, a harmadik, a legnagyobb pedig amolyan mindenes lesz. Nagy vonalakban átgondoltam, miket szeretnék festeni a zsákokra, és kiválogattam a színeket. Azért arra előre felkészültem, hogy szabad kézzel, vékony ecsettel nem vagyok túl ügyes, szóval nem voltak nagy elvárásaim önmagam felé :) Festés előtt a zsákokba tettem egy vastag kartont, nehogy átázzon vagy átüssön a festék.


Alap vászonzsákok

Igyekeztem a lehető legtöbbet kihozni magamból, és az igazat megvallva, tetszik a végeredmény! A kis gyümölcsöket, zöldségeket La Pajarita krétafestékkel festettem, Nepáli narancs, Bohém eper, Tengerzöld, Barack, Égszinkék, Dijoni mustár árnyalatokban. A kedvencem, a retek, Fluor festékkel készült (mely hamarosan elérhető lesz kínálatunkban):


Kis retek

Nagy segítség volt a krétafesték toll, mert sokkal könnyebben tudtam vele dolgozni, mint az ecsettel. Határozottabb vonalakat tudtam vele húzni, a zöldségek-gyümölcsök szárai ezzel készültek, illetve a kisebb zsákokon a feliratok is. A Jégzöld szín nagy szerelem!

Mivel ezek a zsákok többször kerülnek majd mosógépbe, ezért mindenképpen fixálni kellett a festéket. Webáruházunkban kapható a La Pajarita textil médium, amit többféleképpen lehet használni. Keverheted a festékhez is egy az egyhez arányban, ebben az esetben csak felkened és kész is. Vagy a festett felületet utólag lekenve tudod rögzíteni a festéket. Én így alkalmaztam, mert csak nagyon kevés festéket kellett használnom a zsákocskákhoz, így nem akartam keverészni.


Textil médium festék

A textil médiummal kezelt mintát száradás után a tartósság miatt érdemes levasalni (nem közvetlen a mintát, hanem kifordítva az anyagot, a hátoldalát kell melegíteni), de őszinte leszek, nincs vasalóm :) Így ezt a lépést kihagytam. Az első mosás után beszámolok a tartósságról! Mivel ezt a terméket kárpitra is lehet használni, amit ugye bajos lenne kifordítani, én bízom a tartósságában vasalás nélkül is.


Ilyenek lettek a zsákok!





Azóta már használtuk őket bevásárláskor, és sehol nem okozott gondot, hogy nem műanyag zacskóba tettük a gyümölcsöt, zöldséget. Nagyon örülök neki, hogy ezzel a pici lépéssel is környezettudatosabb lett a bevásárlás!

Köszönjük szépen a vászonzsákokat Szandrának! Itt szeretném megjegyezni, hogy nála MINDEN van, ha egyszer belépsz a boltba, garantáltan nem mész ki üres kézzel!

Ha van olyan alkotásod, amit megmutatnál nekünk, küldd el bátran az info[kukac]birdo.hu-ra!

Szerző/fotók: Horváth Kata @ Birdo Shop