Nyitvatartás

   Kedves Vásárlónk!

   A kialakult nemzetközi helyzetre való tekintettel személyes átvételünk határozatlan ideig szünetel, viszont minden más szolgáltatásunk zavartalanul működik.

   Szállítópartnereinkkel együtt maximálisan betartunk minden higiéniára vonatkozó előírást, és igyekszünk, hogy megrendelésed mielőbb célba érjen.

   Annyival tudsz hozzájárulni a személyes érintkezés elkerüléséhez, hogy előre kifizeted online vagy utalással a rendelést, így a futár csak átadja azt.

   Bármilyen kérdéseddel keress minket bizalommal, szívesen segítünk!

   Foxpost

   Foxpost biztonságos csomagátvétel

   Facebook
   Termékajánló
   Fizetési megoldás
   Tanúsítvány
   SSL Certificate
   Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
   Birdo Blog
   2019.12.09 16:57

   Retro ülőke felújítása - bőr vagy műbőr kárpitozás festése

   Gyerekkorunkban mindenkinek volt hasonló bőr vagy műbőr ülőkéje, legtöbbször a klasszikus piros-fekete színösszeállításban. 2019-ben azért ez már igencsak retro, eltér a lakberendezési trendekben szereplő színektől, esetleg focidrukkereket hozhat még lázba a színösszeállítás (vagy épp ellenkezőleg :) ). De ha Te nem vagy nagy meccsnézős típus, ám lapul otthon egy ilyen ülőkéd, javaslunk egy könnyű felújítási tippet. Hab a tortán, hogy nem is bonyolult!


   Műbőr ülőke felújítása festéssel


   Műbőr felület felújítása - festése
   Felhasznált eszközök: La Pajarita New York szürke krétafesték, La Pajarita textil médium, La Pajarita arany metálfesték

   Adott egy lábakkal rendelkező, vagy lábatlan példányunk – a miénk ilyen kis kedves négylábú jószág. Óriási szerencse, hogy csak apró sérülések találhatóak a felületén, így kárpitozni nem szükséges, mi 1-2 hibát nem bánunk rajta. Ha esetleg több zavaró hibánk lenne a bőr vagy műbőr kárpitozáson, akkor azt bőrjavítóval (folyékony bőrrel) érdemes kezelnünk a tisztítást követően. Több ilyen csodaszer létezik a piacon, használatukkor kövessük minden esetben az adott termék leírását. Érdemes odafigyelnünk, hogy ezzel a módszerrel kisebb szakadásokat, karcolásokat, repedéseket tudunk javítani, viszont a rosszabb minőségű műbőrökre jellemző lefoszláson/lepergésen sajnos csak az újrakárpitozás segít már.


   Műbőr felület sérülések javítása
   A legelső lépés mindig az alapos tisztítás, mert zsíros, koszos felületre sosem szabad festeni. Szappanos vízzel lemostuk a kárpitozást, a lábait egy kicsit meg is csiszoltuk, és utána mostuk le.

   Miután megtisztult, színre lépett az esemény főszereplője, a La Pajarita textil médium. 1:1 arányban kevertük a krétafestékhez, a New York szürke színt választva. Miért nem csak úgy vittük fel a krétafestéket? Mert a textil médium hosszú távon is védi a festéket a lepattogzástól, repedezéstől, és segtít fixálni is a festéket a kárpiton. Ha ruhát festünk vele, egy vasalós fixálást követően 40 fokon mosható is az anyag, ami azért nem mindegy, ha tényleg hordani szeretnénk :) Tehát majd az ülőkénket is biztosabban lehet a jövőben is tisztítani. Ha textil médiumot használunk, ruganyos marad az anyag, mintha gyárilag lenne színezve. Egyszóval bőr vagy műbőr festésénél érdemes biztosra mennünk, hogy megfelelően szép és tartós végeredményt kapjunk. A La Pajarita textil médiumot természetesen nem csak krétafestékkel lehet együtt használni, de ez egy másik történet...


   A keveréket szépen egyenletesen igyekeztünk lézervágott rövid sörtéjű ecsettel felvinni a felületre, az apróbb sérüléseket, varrásokat alaposan feltöltve, kicsit beletunkolva a festéket. Majd hagytuk, hogy az első réteg megszáradjon. Egy réteg után még átütött az eredeti piros, de ezen nem csodálkoztunk, tényleg vibráló, erős volt az alapszín. Száradás után jött a következő réteg, ami már teljesen takart. Itt azért már nagyon aprólékosan, odafigyelve vittük fel a festéket, hogy még véletlenül se legyen sehol sem ecsetvonás, ugyanis ebben a műfajban ez nem kifejezetten áll jól, mint egy rusztikus bútor esetén.


   Textil médium és krétafesték a műbőr festéséhez
   Miután megbizonyosodtunk az alaposságról, kitettük a napra száradni – ezt a darabot nem lehetett vasalni, így a napocskára bíztuk a fixálást. Ettől a lépéstől el is tekinthettünk volna, de ha már ilyen szépséges idő volt, kihasználtuk. Látni lehetett, hogyan issza magába a felület a festéket. 1 órácska napozás után egy teljes napra félretettük száradni annak ellenére, hogy már kb. 5 perc után száraz volt érintésre.

   Másnap jöhetett a lábak rendbetétele: már előzőleg lecsiszoltuk, letisztítottuk, így csak egy könnyed törléssel kezdtünk. Az arany festékkel is biztosra akartunk menni, így egy fehér alapot festettünk a lábakra, mert így tudunk a metálfestékkel takarékoskodni. Az eredeti, sötét lábak több réteg aranyat igényeltek volna, így egy gyors fehér alappal hamarabb végeztünk. A metálfesték is extragyorsan szárad, így nagyon hamar megvoltunk a lábakkal.


   Ilyen lett az eredmény!

   Festett műbőr felület
   Felújított műbőr felület textúrája
   A műbőr felület hibáit a festés nem tűnteti el
   Őszintén szólva nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel! Pontosan ilyen ülőkét szerettünk volna. Annyira más lett, szinte felismerhetetlen. Bármilyen modern környezetben megállná a helyét. A legjobb benne, hogy ugyanolyan rugalmas a (mű)bőr, mint eredetileg, tényleg, mintha anyagában lenne festve. Még a bőr felületet imitáló apró textúrák is tökéletesen kivehetők.

   Fotóztuk a hibákat is, amiket csak átfestettünk, nyilván ezek nem lettek tökéletesek, de nem is annyira zavaróak, mert a festés jórészt takarja őket. Egy kicsit keresni is kellett, hogy hol is vannak :) Ennek ellenére a sérült felületet semmilyen festék nem fogja tökéletesre javítani, így ha ez lenne a célunk, akkor mindenképp bőrjavítót kell használnunk. Tartósságát folyamatosan teszteljük, de eddig semmi nem okozott benne kárt. Öröm ránézni!


   Helyzetjelentés: az ülőkét még a nyári melegben festettük, és most már igencsak esik a hó, ennyi idő után is olyan szép, mint közvetlen a festés után!

   Tanácsaink, ha egy hasonló bútort szeretnél felújítani:

   • Legyen minél kevesebb hibája a felületnek, mert a festés elfedi, de kijavítani nem tudja a szakadásokat, anyaghibákat.
   • Érdemes időt szánni a száradásra, így biztosra mehetünk.
   • A La Pajarita textil médiumot 1:1 arányban tanácsos kikeverni a festékkel, majd így felvinni a felületre. Utólagosan, azaz festés után is felvihetjük lezáróként a textil médiumot, ha nem szeretnénk kevergetni, de akkor kétszer kell festeni, dolgozni, így jó, ha időt spórolhatunk, és a keverék is egyenletesebb eredményt tud kifejteni.
   • Szappanos vízzel tudjuk tisztítani a jövőben.


   Ehhez az ülőkéhez kb. 30 ml New York szürke krétafestéket, és ugyanannyi, azaz 30 ml textil médiumot használtunk fel. A lábakra nagyon kevés fehér krétafesték, illetve kb. 20 ml arany festék volt szükséges. Itt nem kellett lezáró (lakk) mert a metálfestékek nem sérülékenyek.


   Kedvet kaptál, de felmerültek benned kérdések? Keress minket bizalommal!