Kérdésed van? Hívj minket! +36 (20) 372-8862

Birdo Blog

Retro ülőke felújítása - bőr vagy műbőr kárpitozás festése

2019.12.09 16:57

Gyerekkorunkban mindenkinek volt hasonló bőr vagy műbőr ülőkéje, legtöbbször a klasszikus piros-fekete színösszeállításban. 2019-ben azért ez már igencsak retro, eltér a lakberendezési trendekben szereplő színektől, esetleg focidrukkereket hozhat még lázba a színösszeállítás (vagy épp ellenkezőleg :) ). De ha Te nem vagy nagy meccsnézős típus, ám lapul otthon egy ilyen ülőkéd, javaslunk egy könnyű felújítási tippet. Hab a tortán, hogy nem is bonyolult!


Műbőr ülőke felújítása festéssel


Műbőr felület felújítása - festése
Felhasznált eszközök: La Pajarita New York szürke krétafesték, La Pajarita textil médium, La Pajarita arany metálfesték

Adott egy lábakkal rendelkező, vagy lábatlan példányunk – a miénk ilyen kis kedves négylábú jószág. Óriási szerencse, hogy csak apró sérülések találhatóak a felületén, így kárpitozni nem szükséges, mi 1-2 hibát nem bánunk rajta. Ha esetleg több zavaró hibánk lenne a bőr vagy műbőr kárpitozáson, akkor azt bőrjavítóval (folyékony bőrrel) érdemes kezelnünk a tisztítást követően. Több ilyen csodaszer létezik a piacon, használatukkor kövessük minden esetben az adott termék leírását. Érdemes odafigyelnünk, hogy ezzel a módszerrel kisebb szakadásokat, karcolásokat, repedéseket tudunk javítani, viszont a rosszabb minőségű műbőrökre jellemző lefoszláson/lepergésen sajnos csak az újrakárpitozás segít már.


Műbőr felület sérülések javítása
A legelső lépés mindig az alapos tisztítás, mert zsíros, koszos felületre sosem szabad festeni. Szappanos vízzel lemostuk a kárpitozást, a lábait egy kicsit meg is csiszoltuk, és utána mostuk le.

Miután megtisztult, színre lépett az esemény főszereplője, a La Pajarita textil médium. 1:1 arányban kevertük a krétafestékhez, a New York szürke színt választva. Miért nem csak úgy vittük fel a krétafestéket? Mert a textil médium hosszú távon is védi a festéket a lepattogzástól, repedezéstől, és segtít fixálni is a festéket a kárpiton. Ha ruhát festünk vele, egy vasalós fixálást követően 40 fokon mosható is az anyag, ami azért nem mindegy, ha tényleg hordani szeretnénk :) Tehát majd az ülőkénket is biztosabban lehet a jövőben is tisztítani. Ha textil médiumot használunk, ruganyos marad az anyag, mintha gyárilag lenne színezve. Egyszóval bőr vagy műbőr festésénél érdemes biztosra mennünk, hogy megfelelően szép és tartós végeredményt kapjunk. A La Pajarita textil médiumot természetesen nem csak krétafestékkel lehet együtt használni, de ez egy másik történet...


A keveréket szépen egyenletesen igyekeztünk lézervágott rövid sörtéjű ecsettel felvinni a felületre, az apróbb sérüléseket, varrásokat alaposan feltöltve, kicsit beletunkolva a festéket. Majd hagytuk, hogy az első réteg megszáradjon. Egy réteg után még átütött az eredeti piros, de ezen nem csodálkoztunk, tényleg vibráló, erős volt az alapszín. Száradás után jött a következő réteg, ami már teljesen takart. Itt azért már nagyon aprólékosan, odafigyelve vittük fel a festéket, hogy még véletlenül se legyen sehol sem ecsetvonás, ugyanis ebben a műfajban ez nem kifejezetten áll jól, mint egy rusztikus bútor esetén.


Textil médium és krétafesték a műbőr festéséhez
Miután megbizonyosodtunk az alaposságról, kitettük a napra száradni – ezt a darabot nem lehetett vasalni, így a napocskára bíztuk a fixálást. Ettől a lépéstől el is tekinthettünk volna, de ha már ilyen szépséges idő volt, kihasználtuk. Látni lehetett, hogyan issza magába a felület a festéket. 1 órácska napozás után egy teljes napra félretettük száradni annak ellenére, hogy már kb. 5 perc után száraz volt érintésre.

Másnap jöhetett a lábak rendbetétele: már előzőleg lecsiszoltuk, letisztítottuk, így csak egy könnyed törléssel kezdtünk. Az arany festékkel is biztosra akartunk menni, így egy fehér alapot festettünk a lábakra, mert így tudunk a metálfestékkel takarékoskodni. Az eredeti, sötét lábak több réteg aranyat igényeltek volna, így egy gyors fehér alappal hamarabb végeztünk. A metálfesték is extragyorsan szárad, így nagyon hamar megvoltunk a lábakkal.


Ilyen lett az eredmény!

Festett műbőr felület
Felújított műbőr felület textúrája
A műbőr felület hibáit a festés nem tűnteti el
Őszintén szólva nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel! Pontosan ilyen ülőkét szerettünk volna. Annyira más lett, szinte felismerhetetlen. Bármilyen modern környezetben megállná a helyét. A legjobb benne, hogy ugyanolyan rugalmas a (mű)bőr, mint eredetileg, tényleg, mintha anyagában lenne festve. Még a bőr felületet imitáló apró textúrák is tökéletesen kivehetők.

Fotóztuk a hibákat is, amiket csak átfestettünk, nyilván ezek nem lettek tökéletesek, de nem is annyira zavaróak, mert a festés jórészt takarja őket. Egy kicsit keresni is kellett, hogy hol is vannak :) Ennek ellenére a sérült felületet semmilyen festék nem fogja tökéletesre javítani, így ha ez lenne a célunk, akkor mindenképp bőrjavítót kell használnunk. Tartósságát folyamatosan teszteljük, de eddig semmi nem okozott benne kárt. Öröm ránézni!


Helyzetjelentés: az ülőkét még a nyári melegben festettük, és most már igencsak esik a hó, ennyi idő után is olyan szép, mint közvetlen a festés után!

Tanácsaink, ha egy hasonló bútort szeretnél felújítani:

  • Legyen minél kevesebb hibája a felületnek, mert a festés elfedi, de kijavítani nem tudja a szakadásokat, anyaghibákat.
  • Érdemes időt szánni a száradásra, így biztosra mehetünk.
  • A La Pajarita textil médiumot 1:1 arányban tanácsos kikeverni a festékkel, majd így felvinni a felületre. Utólagosan, azaz festés után is felvihetjük lezáróként a textil médiumot, ha nem szeretnénk kevergetni, de akkor kétszer kell festeni, dolgozni, így jó, ha időt spórolhatunk, és a keverék is egyenletesebb eredményt tud kifejteni.
  • Szappanos vízzel tudjuk tisztítani a jövőben.


Ehhez az ülőkéhez kb. 30 ml New York szürke krétafestéket, és ugyanannyi, azaz 30 ml textil médiumot használtunk fel. A lábakra nagyon kevés fehér krétafesték, illetve kb. 20 ml arany festék volt szükséges. Itt nem kellett lezáró (lakk) mert a metálfestékek nem sérülékenyek.


Kedvet kaptál, de felmerültek benned kérdések? Keress minket bizalommal!