Kérdésed van? Hívj minket! +36 (20) 372-8862

Birdo Blog

(Nyári) Dekupázsolás

Horváth Kata
2022.08.02 15:23
(Nyári) Dekupázsolás

Igencsak benne vagyunk a nyárban, és előfordulhat, hogy a nyári szünidő alatt szeretnétek gyermekeddel együtt készíteni valamit – szuper ötlet a közös főzés, kertészkedés, olvasás, puzzle, vagy a mi kedvencünk: a kézműveskedés. Kitűnő lehetőséget biztosít az idő kreatív eltöltésére, közös programként pedig szakadó esőben, vagy kánikulában, a szobában hűsölve is jó ötlet.



Mi most a dekupázs technikát javasoljuk: használhatunk szalvétát, kimondottan a célra kitalált papírt, vagy nagy gyerkőcök, képregényolvasó felnőttek örömére akár újságot is! Az egész picike korosztálytól a kamaszkorig megfelelő foglalatosság, a nagyon kicsiknek segíts többet, a nagyobbaknál pedig akár az egész folyamatot átadhatod.

Dekupázs technika


Mire lesz szükséged?

  • díszítendő tárgy
  • szalvéta vagy dekupázspapír, rizspapír, újságpapír
  • dekupázs ragasztó
  • ecset
  • türelem, és alkotási kedv

Amennyiben natúr felületre dekupázsolsz, a lényeg, hogy legyen a felület tiszta, zsír és pormentes. Ha festett tárgyra készülsz díszíteni, legyen a festés teljesen száraz! Minél világosabb az alapunk, annál hangsúlyosabb lesz a minta is. Sötét felületen „elvész” a kép.

Dekupázs ragasztó


A mintát válaszd ki, mérd oda a felülethez - ha túl nagy, méretre kell igazítani. Ha többrétegű szalvétával dolgozol, csak a legfelső, majdnem átlátszó réteget használd, ezt egy kicsit trükkös lehámozni, de menni fog! Van, aki több réteget szeret használni, ilyenkor vastagabb lesz a felület, és erőteljesebb a kép. Óvatosan kend le a kép hátulját, vagy magát a tárgyat vond be vékonyan dekupázs ragasztóval (ez egyszerűbb), de csak ott, ahová rányomod később a képet. Szépen simítsd rá a felületre, vigyázva, hogy ne kerüljenek rá ráncok. Bár van, aki szereti a ráncosabb, rusztikusabbnak ható felületet, szóval ezt Rád bízzuk. Sokan a kép közepét rögzítik először, majd középről kifelé haladva dolgoznak. Ez elég ráncbiztos megoldás!


Ha már megvan a kép helye, elkezdheted nagyon-nagyon óvatosan, puha, nem karcoló ecsettel bevonni a kép tetejét a dekupázs ragasztóval. Itt azért szükséges a türelem, figyelem, de megéri! Óvatosan, simító mozdulatokkal dolgozz! Pici gyerkőcöknek itt érdemes segíteni.

Most már csak várnod kell, hogy megszáradjon, és kész is vagy! Ha teljesen megszáradt, és szükséges, az egész tárgyat lakkozd le, hogy egységes legyen.

Dekupázs végeredmény


Birdo tipp: minél vastagabb a papír, annál kisebb a szakadás esélye – ez tökéletes megoldás a legapróbb kezeknek. Nagyobb gyerekek már vígan ügyeskednek a legvékonyabb szalvétával is!