Kérdésed van? Hívj minket! +36 (20) 372-8862

Birdo Blog

Régi asztal festése

2019.07.28 13:53

Magasfényű, lakkozott, retro bútorokkal szerintünk mindenki találkozott már. Neki is volt, nagyinak van, már kilomtalanította, még nem, ott áll a garázsban, esetleg használatban van, de diszkréten takarja egy terítő, netán fólia… Így vagy úgy, legtöbbünk ma már nem feltétlenül vásárolna ilyen bútort. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan állj neki egy régi asztal festésének...


Régi asztal festése - a végeredmény


Fényes felületű régi asztal festése, felújítása


Sokszor hozza úgy az élet, hogy mégsem szeretnénk megszabadulni a régi darabtól, mert pont elfér ott, ahol van, és amúgy a formája teljesen jó; esetleg nincs rá keret, hogy új bútort vegyünk helyette, netán köt hozzá egy-két emlék – ez volt ott akkor is, amikor beköltöztünk, kedves rokontól kaptuk, vagy egyszerűen csak kedves nekünk.

Ám sajnos nem illik már a lakás képébe, elüt a többi bútortól, vagy szimplán csak a mi ízlésünk változott. Kézenfekvő megoldás a bútorfelújítás, vagy átalakítás! Az az igazság, hogy egy ilyen, erősen lakkozott, fényes felületű bútort felújítani kihívás is lehet, hiszen minden bizonnyal szeretnénk, hogy időtálló legyen – így ennek megfelelően kicsit több gondoskodást igényel, mint egy teljesen festetlen felület. Egy konkrét példán keresztül mutatjuk, be hogyan érdemes ilyen bútort festeni La Pajarita festékekkel és kellékekkel!

Történt egyszer, hogy rátaláltunk egy csodás cipősszekrényre, amit valaki már megunt, nem tudott hova tenni, így ajándékba kaptuk. Amikor elmentünk ezért a szépségért, megkérdezték, nem vinnénk-e el ezt a szörnyű asztalt is, mert látni sem bírják! Hát, szerencsére pont befért a kocsiba, így ő is jött velünk.

Régi asztal festése, felújítása


Ilyen volt ő. Két nap gondolkodás után eldöntöttük, milyen legyen! Szerettünk volna egy modernebb asztalt, amiben egy incifinci csavar is van, ám ne legyen túl díszes, túl feltűnő, esetleg túl nőies sem. Így esett a döntés a La Pajarita Majdnem fekete krétafestékre. Ennek a színnek a sajátossága, hogy valóban MAJDNEM fekete, azaz egy erősen szürkés- grafitos árnyalat.

Régi asztal festése La Pajarita "majdnem fekete" krétafestékkel


Kezdetnek alaposan letisztítottuk az asztalt, hogy se zsíros, se poros ne legyen. Megvizsgáltuk, kell-e bárhol javítani. Szerencsére nem kellett, a lábai egy kicsit furán állnak, mert ha minden igaz állíthatóak, bár inkább enyhén csálék, akárhogy is állítgattuk. Száradás után nagyon finoman, 220-as csiszolópapírral átcsiszoltuk, majd a La Pajarita ultra matt lakkal vékony rétegben lealapoztuk. Ez a lakk nem csak szuperül védi a festett felületet, de hasonló felületekre alapozóként is nagyszerűen megállja a helyét!


Régi asztal felújítása - alapozás


Látható, hogy a matt alapozás milyen szépen vissza is fogta a fényességét a felületnek. Természetesen a lábakat is lealapoztuk. Kb. 30 perc száradás után ismét egy nagyon enyhe csiszolás következett, szinte csak alig-alig érintette a papír a felületet. Tisztítás, majd jöhetett a festék. Az ilyen egybefüggő, sík felületekhez javasoljuk a La Pajarita rövid sörtéjű ecsetet, mert könnyű vele dolgozni, és nem csíkoz. Nem mellesleg nagyon szépen oszlatja a festéket, és így nem pazarlunk el egy cseppet sem! Először a lábakat festettük, majd az asztallapot.

Régi asztal lábainak festése


Száradás után ismét egy enyhe csiszolás, majd tisztára törlés, és következett a második réteg. Ennek a száradása után már nagyon szépen fedett, de inkább még egy réteggel ráfestettünk.

Régi asztallap festése - első réteg festék


Ezután következhetett az „extrázás”: La Pajarita arany metálfestéket választottunk a feketéhez. Elegáns és meglepő a kettő együtt, nekünk abszolút telitalálat volt! A széleket szerettük volna csak arannyal bevonni, sajnos sikerült a világ legbénább maszkolószalagját használni, és amikor az aranyfesték száradása után lehúztuk a szalagot, nem voltunk elégedettek az eredménnyel. Így újratervezés, kis gondolkodás után egy picit az asztallapra is kentünk ecsettel, szivaccsal, ujjal arany festéket, és a lábakat is kiemeltük picit arannyal.


Száradás után jöhetett az ultra matt lakk, most lezáróként. A betonbiztos védelem érdekében 3 rétegben lakkoztuk le annak ellenére, hogy a gyártó beltérre egy rétegben, kültérre vagy táblaként használt felületekre pedig két rétegben ajánlja.


Íme a végeredmény!

Régi asztalból új asztal


Nekünk nagyon a szívünkhöz nőtt! Teljesen más lett, elegáns és modern, visszafogott de azért picit extra is.


Kitűnően bírja a strapát, nem hagy nyomot rajta a vizespohár (mármint hosszabb távon természetesen hagy, mint bármely más asztalon, de simán letörölhető), és az átmenetileg rajta levő fenyőtől származó fenyőgyanta is simán lejött(!!!) Sőt, frissen lakkozva, amíg a helyére vittük, sikerült jó alaposan nekimenni egy villanyórának az asztallal, és egy karcolás sem esett rajta. Tehát, abszolút megbízható és tartós lett az eredmény.

Mennyi festék és lakk fogyott?

Egy 75 ml-es Majdnem fekete krétafesték felét használtuk el, kb. ugyanennyi ultramatt lakkot, illetve maximum egy ujjnyi arany festéket, szintén a 75 ml-es verzióból. Tehát az egész munka nem került többe, mint 1.400 Ft.

Reméljük segítettünk ezzel a bejegyzéssel, és bátran próbálod ki a festékeinket egy hasonló bútoron!

Szerző/fotók: Horváth Kata @ Birdo Shop