Kérdésed van? Hívj minket! +36 (20) 372-8862

Birdo Blog

A transzfer oldat használata

2018.10.29 11:17
  • „Segítség!!! Nem merek belekezdeni, nem tudok transzferálni, hogyan fogjak hozzá?”
  • „Hát én olyan béna vagyok, meg sem próbálom!”
  • „Bonyolult a használati útmutató, úgy érzem, kifog rajtam!”
  • „Hozzáfogtam, de nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, nem tetszik a végeredmény!”

    Olvasd el a blogbejegyzésünket a La Pajarita transzfer oldat használatáról, igyekszünk átfogóan és egyszerűen körbejárni a témát!


A transzfer oldat használata
A transzfer oldat használatáról


A transzferálás nagyon bonyolultnak tűnik, valójában egyáltalán nem az! Igényel némi kézügyességet, türelmet, és gyakorlást, ám a megfelelő eszközök segítségével nem foghat ki Rajtad! Kitűnő módszer, ha egy konkrét képet, feliratot szeretnénk viszontlátni egy tárgyon, de mondjuk nem tudjuk tökéletesen lemásolni, leírni (sajnos én egyáltalán nem tudok sem rajzolni, sem élethűen festeni, így számomra tökéletes ez a megoldás). A fotó transzfer oldat segítségével a kiválasztott képet szinte bármilyen felületre át tudjuk transzferálni, legyen az fa, műanyag, fém, karton, üveg, kerámia, szövet, vászon stb. Vedd figyelembe, hogy ez a leírás kifejezetten a La Pajarita fotó transzfer oldathoz készült, így más termékek használata, vagy tulajdonságai eltérőek lehetnek.


Mi történik transzferálás közben?


Az általunk választott nyomtatott képről a tintaport a transzfer oldat gyakorlatilag "magába szívja", feloldja, így hatására beleivódik a díszítendő felületbe. Ebből adódik az első és legfontosabb szabály, amit mindenképpen be kell tartanunk, miszerint csak és kizárólag lézernyomtatóval nyomtatott képet tudunk áttranszferálni! Mindegy, hogy fekete, vagy színes képet szeretnénk viszontlátni művünkön, a lényeg hogy lézernyomtatóval nyomtatott képet használjunk. A tintasugaras nyomtató tintája a folyamat során megfolyik, elmosódik, ezért nem alkalmas erre a feladatra, így légy nagyon körültekintő, nehogy ezen múljon a munkád sikere!

Ha nincs otthon lézernyomtatónk - valljuk be, nem alapvető kiegészítője egy háztartásnak - a legtöbb munkahelyen általában azzal szoktak dolgozni, illetve a fénymásoló és grafikai üzletekben is ilyen gépekkel nyomtatnak, így több lehetőségünk is akadhat. Érdemes még odafigyelned arra, hogy a kinyomtatott kép méretben megfelelő legyen a felülethez, illetve a kép minőségére is, hogy magas felbontású legyen, ne legyen "pixeles", de ez már egy másik történet.


Tehát szükséged lesz:

  • Lézernyomtatóval kinyomtatott képre (feliratok esetén tükrözve)
  • Transzfer oldatra (többféle transzfer oldat létezik, ez a használati útmutató kifejezetten a La Pajarita fotó transzfer oldat használatához szól)
  • Ecsetre, vagy szivacsra, amivel felkenjük az oldatot
  • Egy pohár vízre
  • A kiválasztott tárgyra, amire szeretnénk a képet „átmozgatni”
  • Türelemre


Tudod már, hogy milyen képet szeretnél felhasználni? A Pinteresten mindig akadnak szuper ötletek! Ha megvan a kép, nyomtasd ki, de ne felejtsd el függőlegesen tükrözni – ez főleg feliratoknál fontos! Azért kell tükrözni, mert a képet vagy feliratot arccal lefelé, azaz a mintás felével fogjuk a tárgyra helyezni, és így is fog látszani a tárgyon.

Kép kivágása a transzferáláshoz
Ha nem egy az egyben szeretnéd a képet a tárgyon látni, vágd körbe, ahogyan Neked tetszik. A transzfer oldat a papír fehér - képet nem tartalmazó - részeit is át fogja vinni a felületre, így a végeredményen ez is látszódni fog fényes körvonal képében. Ha ezt nem szeretnéd, akkor el tudod kerülni a kép pontos körbevágásával.

Transzfer oldat felvitele a választott képre

Amennyiben olyan tárgyra szeretnél transzferálni, amit előzőleg festettél le, mindenképpen várd meg a festék teljes száradási idejét, nehogy a fotó transzfer oldat felszedje a festéket! A képet alaposan kend be a transzfer oldattal, de ügyelj arra, hogy ne kenj fel túl sokat sem, mert a felesleg ragacsos maradékká válik, ami elronthatja a képet.

A transzferált kép átdörzsölése

A bekent képet „arccal lefelé”, a mintás felével helyezd a díszíteni kívánt tárgyra. Óvatosan simítsd el, ne maradjon alatta buborék. Ha túl sokat kentél volna a képre, oldalt kibuggyan a felesleg, ez jó jel! Óvatosan töröld le a széleit.


Előtűnt a kép


Ha ezzel készen vagy, várd ki türelemmel, amíg száraz nem lesz a kép. Lehetséges, hogy ez akár egy napba is beletelhet - a felület nedvszívóképességétől is függ, illetve a kép nagyságától. Megéri türelmesnek lenni, így lesz a munkád tökéletes! Amikor tapintásra már száraz, vizezz be egy szivacsot. Ne tocsogjon a vízben, de legyen nedves. Ha nem bánod, ujjaidat is bevizezheted - én így szoktam - mert a szivacs néha durva tud lenni. Szóval vizes ujjal vagy szivaccsal óvatosan kezdd el dörzsölni a képet. Látod, hogy a papír átitatódik, és kezd szépen leválni a felületről? Légy óvatos, erőszakos dörzsöléssel a minta is lejöhet, nem csak a papír!

Még fátyolos a transzferált kép


Ha sikeres vagy, kezd előtűnni a kép. Újra és újra be kell vizezned az ujjad vagy szivacsod, ne legyen száraz a felületed! Addig dörzsöld, amíg teljesen elő nem tűnik a kép, és jön le az egész papírréteg. Lehetséges, hogy a rétegek ledörzsölése közt várnod kell egy kicsit, mert csak a papír száradása közben fogod látni, hogy maradt-e még papírréteg. Ha valahol nagyon nem szeretne feljönni a papír, vagy kis ragacs marad a helyén, ott túl sok oldatot használtál. Ne aggódj, minél többet gyakorolsz, annál szebb lesz a végeredmény! A másik véglet, ha túl kevés oldatot használtál, akkor ott lehetséges, hogy nem ment át a minta.

Transzfer oldat végső felvitele
Ha ezzel készen vagy, várj amíg megszárad a felület! Száradás után kend le még egy vékony rétegben a transzfer oldattal, így fényes felületű lesz a kép, nem marad fátyolos. Vedd figyelembe, hogy a kép mindenképpen fényes felületű lesz, ez a transzfer oldat sajátossága. Ha nem szeretnéd, hogy nagyon csillogó legyen a felület, száradás után kend át matt lakkal vagy ultra matt lakkal, ez tompítani fogja a felület csillogását. Ellenkező esetben, ha épp a felület fényét szeretnéd egységessé tenni (hogy ne csak a kép csillogjon), használj az egész felületen transzfer oldatot vagy fényes lakkot.

Transzferalt fotó végeredmény
Készen is vagy! Gratulálunk, így kell ezt csinálni :)

Amint látod, nem voltam elég figyelmes a kép kivágása közben, így nem lettek egyenesek a kép szélei, illetve a transzfer oldatot sem szabályosan kentem fel, így több helyen fénylik a felület, mint azt az esztétika kívánhatja. Ennek eredménye a nagyobb területen csillogó felület, de ezt egyrészt direkt csináltam így - hogy láthasd a technika buktatóit is - másrészt mivel a dobozt tovább szeretném díszíteni, később el tudom fedni ezeket az egyenetlenségeket. Amennyiben Te nem szeretnéd a kész művet tovább díszíteni, mindenképpen figyelj oda a ezekre a részletekre.

  • Maradt még kérdésed a transzfer oldat használatáról? Írd meg nekünk!
  • Készítettél valami szépet? Küldj róla képet!


Szerző/fotók: Horváth Kata @ Birdo Shop