Kérdésed van? Hívj minket! +36 (20) 372-8862

Birdo Blog

Bútorfestés krétafestékkel

Horváth Kata
2020.05.04 17:17
Bútorfestés krétafestékkel

Manapság számos lehetőség adódik, ha bútort szeretnél festeni. Akár kezdő bútorfestő vagy, aki élete első festése előtt áll, akár már több projekt valósult meg kezeid által, biztosan szívesen olvasol a témában, bővíted ismereteid. Ebben a bejegyzésben kimondottan a krétafestékre fókuszálunk: milyen felületre hogyan használd, milyen ecsettel fess, milyen lesz a végeredmény, hogyan zárd le munkádat. Illetve egy kicsit a szubjektív oldalról is megközelítjük, azaz milyen színt válassz a munkádhoz.


Bútorfestés krétafestékkel


A krétafesték egyszerűen alkalmazható, a legtöbb esetben csiszolás, alapozás, azaz bonyolultabb előkészületek nélkül használható. Ultra matt felületet ad, ezáltal kiváló alapanyag, ha rusztikus, shabby chic - kopottas, illetve vintage hatást szeretnél bútorodnak. Pont erre lett kitalálva: a krétafestékkel festett felületet vissza is lehet csiszolni, ezáltal a végeredmény olyan, mintha ütött-kopott, ódon lenne a bútorunk.

Számtalan színkombináció létezik ennek a különleges hatásnak köszönhetően, de erről majd egy következő bejegyzésben mesélünk részletesebben. Az egyik lehetőség, ha a bútor alapszíne látszik át itt-ott koptatás után. Tehát ha a célod nem a modern, harsány színű, tökéletes kinézetű bútor, akkor válaszd a krétafestéket!

Természetesen nem kötelező koptatni a krétafestéket. Ha Neked egységes színben tetszik jobban, úgy is nagyszerűen mutat! Ez esetben egyszerűen fess két rétegben, majd zárd le wax-al vagy lakkal, ha hosszabb távon szeretnéd megőrizni a felületet a sérülésektől, hiszen tudod: a krétafestéket koptatásra tervezték, ezért könnyebben sérülhet a felület. Az első réteg lehet egy vékonyabb, vízzel jobban hígított krétafesték-réteg, gyakorlatilag ez szolgálja az "alapozást", ezt követően pedig a második, hígítatlan festékréteg szépen egységesíti a végső kinézetet.

Bútorfestés krétafestékkel


Mikor szükséges festés előtt alapozni, csiszolni?


Ha nagyon fényes, lakkozott, laminált felületet festesz, ami nem igazán nedvszívó, érdemes egy kis részen próbát tenni festés előtt. Kezdjünk egy hígított réteg felfestésével - ami gyakorlatilag alapnak fog szolgálni - utána pedig befejezhetjük további egy vagy két réteggel hígítatlanul, a szituációtól függően. Amennyiben sérülékenynek ítéled meg a végeredményt száradás után, javasoljuk az alapozás valamely formáját.

Erre kitűnő a Harzo T16 (ez nálunk nem kapható), ami egy nagyon erőteljes hídképző-alapzó, és amit a rettegett "átvérzés" megelőzésére is szoktak sikerrel használni. (Az átvérzés jelenségéről egy későbbi bejegyzésünkben bővebben is írunk majd, mert ez nem egy egyszerű témakör :) ) Erre a célra mi a La Pajarita ultra matt lakkot ajánljuk: az ultra matt lakkot használhatod alapozóként, és a festés végén lezáróként is tökéletes kiegészítője lehet a krétafestéknek. Nem olyan erőteljes, mint a Harzo, de ezekre a makacs felületekre kimondottan ezt tudjuk javasolni, mert a fényes felületet mattítja, így sokkal könnyebben tapad és marad meg rajta a festék. Jó megoldás lehet még lakkozott vagy laminált felületeknél hogy a felső réteget finoman átcsiszolod, így javítva a festék tapadását.
Bővebben "Régi asztal festése" bejegyzésünkben írtunk az ilyen bútorokról és festésükről.

Ha a régi festés pereg, púpos, körömmel fel tudod kaparni, sajnos nem úszod meg a csiszolást: hiába festesz rá, az alsó réteg idővel leválik, magával rántva a szép, új festéket is. Ilyenkor minden problémás részt le kell csupaszítani. A tiszta felületen sokkal könnyebben tud a festék megtapadni és a végeredmény is tartósabb lesz! Ezt többféleképp lehetséges elvégezni (kézi csiszolás, gépi csiszolás, vegyszeres festékoldás, hőlégfúvó használata - szintén külön cikket lehet írni róluk), de talán a legegyszerűbben kivitelezhető művelet a csiszolópapíros csiszolás.


Amit semmiképpen ne hagyj ki festés előtt


A bútorfestés krétafestékkel igazán egyszerű és örömteli feladat, ám néhány dologra mindenképp érdemes figyelni. A festendő felületet alaposan tisztítsuk meg, a felület ne legyen zsíros, koszos, poros. A zsíros részek idővel átütnek a festéken, nem tapad meg rajta rendesen semmi, és ez később nagy bosszúságot okozhat. Ne dolgozz feleslegesen! A por, kosz belemegy a festékbe, nyomot hagy, beáll a sarkokba, egyszóval tönkreteszi az egységes, szép felületet. Le vele! Jó minőségű mosogatószert használj nedves ronggyal, ezt alaposan öblítsd le, ne maradjon a bútoron semmi nyoma, maradéka. Figyelj rá, hogy a felület legyen száraz, mielőtt elkezdesz dolgozni.


A festéket ne felejtsd el alaposan összekeverni! A jó minőségű krétafestékek - így a La Pajarita krétafesték is - vízbázisúak, ezért lehet néha áttetsző réteget látni az üveg tetején. Aggodalomra semmi ok, alaposan felrázva, felkeverve minden pigment a helyére kerül, és homogén lesz a krétafesték színe.

Ha úgy tapasztalnád, hogy a festék túl sűrű lenne festéshez, nyugodtan adj hozzá némi vizet, hogy a neked tetsző állagot elérd. Ez után is jó alaposan keverd össze. Érdemes óvatosan adagolni a vízet, nehogy túl híg legyen a végeredmény, mert hozzáadni bármikor lehet, de elvenni kevésbé.


Az ecset kérdés


Minden krétafesték gyártó mást ajánlhat felviteli eszköznek, de az ecset gyakorlatilag minden esetben használható - a La Pajarita krétafestékeket ezen felül hengerrel, és megfelelően hígítva festékszóróval is festheted. Nem utolsó szempont az sem, hogy ecsettel tudsz a leghatékonyabban takarékoskodni a festékkel is. Aki festett már valaha életében, tudja, hogy mekkora különbség lehet ecset és ecset között. Mi most elsősorban krétafestékhez szeretnénk megfelelő ecsetet ajánlani.


Milyen hatást szeretnél elérni? Egységes, vagy rusztikus? Ha nem szeretnél ecsetvonásokat, nyomokat látni festés után, akkor dolgozhatsz hengerrel és festékszóróval is, de ha ecsettel szeretnél festeni, akkor mindenképp puha, rövid sörtéjű szintetikus szálakkal bíró ecsetet válassz. Ezek az ecsetek takarékosan bánnak a festékkel, és szépen el tudod oszlatni a felvett mennyiséget a felületen. A La Pajarita rövid, puha sörtéjű ecsetei szinte nem is hagynak ecsetnyomokat festés közben - azért írjuk, hogy szinte, mert persze ez függ a festési technikától is, illetve festékszóró-szintű egységességet nehéz elvárni egy ecsetes festéstől, de ügyesen kivitelezve nem lesz kirívó a különbség. Legyen ez a fajta a választásod, ha zavarja a szemed, amikor valami nem egyenletes, vagy ez a hatás illik az általad választott stílushoz.

A hosszú sörtéjű, durvább szálú ecsetekkel nagyon haladósan lehet dolgozni. Szintén festéktakarékosak, hosszú szálaival elérsz minden kis rést, sarkot. Ha rusztikus hatásra vágysz, válaszd ezt a fajtát - ennél a stílusnál nem gond, ha látszódnak a vonások. Egyébként nem feltétlenül kell látszódnia az ecsetvonásoknak, ha ilyen fajtával dolgozol, itt is a festési stílus lesz a meghatározó. A megbízható, jó minőségű ecset bizony nem olcsó, de alaposan meghálálja a befektetett pénzt, és kis odafigyeléssel hosszú-hosszú ideig hű “segéded” lesz. Nem csak a hosszabb használati idő szól a jó minőségű ecset mellett: a hulló szőrű, rossz fogású, festékpocsékoló ecset irtó nagy bosszúságokat tud okozni. Azt pedig senki sem szereti.


Festésre fel!


Megvan a bútorod, festéked, ecseted, minden tiszta és festésre kész: akkor nincs más hátra, mint nekikezdeni. Laza, lágy ecsetvonásokkal dolgozz, lehetőleg oldaltól oldalig haladva, fektetve, vízszintesen festve – a függőleges felület csalóka lehet, a jó minőségű krétafesték biztosan nem fog lefolyni, ettől ne tarts, egyszerűen jobb vízszintes felületen dolgozni, a kezed sem fárad el annyira.


Óvatosan a sarkokon, nézd meg, nem gyűlt-e be festék, nem állt-e össze egy helybe a széleken. Ha csak száradás után veszed észre, hogy van ilyen, nem gond: csiszolópapírral szedd le a felesleget. Ha érintésre száraz a festék, mehet a második réteg. A La Pajarita krétafestékek már kevesebb, mint egy óra alatt megfelelően megszáradnak a következő réteg festéséhez, de általános igazság, hogy minél többet tudsz várni alapozók, rétegek, lakkok festése közt, annál stabilabb lesz a végeredmény is.

Mindig érdemes két réteggel számolni, hogy szép, egységes legyen a felület! Az is előfordulhat - főleg ha sötét bútort festesz nagyon világosra (vagy fordítva) - hogy szükség lesz egy harmadik rétegre is. Azt javasoljuk, ilyen esetben fess 3 laza réteget. Ne túl vastag rétegekkel dolgozz! Jóbarát lehet a vízpermetező: ha túl sűrűnek érzed a festéket, vízzel hígíthatod az üvegében, vagy ha nem akarsz kutyulni, akkor az ecsetre permetezz néhány fújásnyi vizet a permetezőből. Könnyebben siklik majd az ecseted!


Ha bútorod koptatni szeretnéd, akkor száradás után, de még a lezáró használata előtt egy finom szemcséjű (jellemzően a 120 - 240 közötti szemcseméretű papírok vagy vásznak alkalmasak a célra - minél nagyobb a szám, annál finomabb a felülete)csiszolópapírral óvatosan dörzsöld meg a széleket, díszítéseket, kiálló részeket: próbálj úgy dolgozni, mintha használatból eredően alakult volna ki a kopás, tehát olyan részeken csiszold meg a bútort, ami ennek megfelel. Idegenül hat, ha csak úgy, átgondolás nélkül szeded le a festéket - bár hozzátesszük, ha így tetszik neked, az is teljesen rendben van. A lényeg, hogy elégedett légy a végeredménnyel! Ha késznek ítéled, nedves ronggyal töröld le a koptatással keletkezett port.


Használj lezárót!


Ha olyan bútort vagy használati tárgyat festesz, amit nedvesség, ütések, sok mozgatás érhet, mi mindenképp javasoljuk a megfelelő utókezelést lakkal, wax-al, vagy valamilyen lezáróval. Itt is érvényes, hogy a jól megszáradt festékre dolgozz, mert a lezáróban levő víz reakcióba léphet a festékkel, és felszedheti a felületről. Bővebben írunk egy későbbi bejegyzésben a lezárókról, annyit azonban mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy sérülékeny, intenzív használatban levő tárgyakat (asztal, szék, kültéri pad, hokedli, bútorok teteje, amire pohár kerülhet) érdemes lakkal zárni.


A lakkok védenek a nedvesség, víz, zsírfoltok ellen, bátrabban tisztíthatók, mint a waxos felület. A wax is kitűnően véd, ellenben a vizes dolgokat annyira nem szereti. A különböző lakkoknak különböző hatása lesz, ezen az oldalon megtalálsz minden lezárót, amit forgalmazunk. A waxolt felület enyhén selymes, lágy, nem hivalkodó, elegáns hatást kelt, és nem utolsó sorban táplálja a fát is. A lakkot ecsettel vagy hengerrel érdemes felvinni, a waxot egy nem szöszölő, jó minőségű ronggyal vagy körecsettel tudod a legszebben eldolgozni. Itt is várd ki a száradási időt: a lakkok esetében száradás után már kész is vagy, waxnál pár nap, egy hét elteltével egy puha ronggyal simítsd át a felületet, ezzel a felesleges, be nem szívódott waxot leszeded, és kifényesíted a felületet.

A kész felületet nedves, szappanos puha ronggyal tartsd tisztán, ne használj semmilyen bútorápolót vagy vegyszert hozzá, mert elképzelhető, hogy károsíthatják a felületet. A La Pajarita krétafestékkel festett felület rendkívül porálló, ezzel könnyíti meg tisztán tartását.

Ugye, hogy a bútorfestés krétafestékkel nem is olyan bonyolult? Itt is vannak szabályok, amiket be kell tartani, de ezek korántsem olyan vészesek.


A legvégén néhány tanács a szín kiválasztásához

  • Légy bátor! Egy feltűnő színű bútor remekül feldobja egy egyszerűbb szoba hangulatát.
  • A rusztikus stílus nagy kedvence a fehér. Letisztult, egyszerű, színes kiegészítőkkel bármikor variálható, karakteresebbé tehető. Mindenképp nézd az összképet: a túl sok fehér… az túl sok fehér. Mondjuk ez minden színre igaz :)
  • Sötét falhoz, padlóhoz ne fess sötét bútort. Ha a padló pl. sötétbarna, egy hasonló színű szekrénysor szinte elveszik a szobában.
  • Hasonlót a hasonlóval: gondolkozz árnyalatokban!
  • Vannak klasszikus kombinációk, mint például a fekete-arany, a barna-fehér, a kék és a rózsaszín, a kék és a fehér, a sötétbarna és a türkiz. Ezek mind nagyszerűek együtt! Neked van kedvenc színkombinációd?


Ennyi információ szerintünk elegendő lehet, hogy egyszerűen belevágj a bútorfestésbe, de ha te inkább élőben szeretnéd elsajátítani a bútorfestés csínját-bínját, akkor bátran ajánljuk bútorfestés tanfolyamunkat számodra.