Kérdésed van? Hívj minket! +36 (20) 372-8862

Birdo Blog

Krétafesték Waxolása

Horváth Kata
2023.10.12 14:53
Krétafesték Waxolása

A krétafesték waxolása - Mire való a színes bútorwax, és mikor érdemes használni? Miben különböznek az átlátszó és a színes waxok? Ha már hallottál a krétafestékről, esetleg már profi felhasználó vagy, biztosan tudod, hogy a krétafestékkel festett felületet érdemes – sőt, a legtöbb esetben szükséges – egy réteg lezáróval kezelni, ami tartóssá teszi munkádat, megvédi a sérülésektől. Hosszú távra lakkal is lehet zárni a felületet, azonban a krétafesték klasszikus párja a bútorwax, ami nem csupán óvja azt, de kellemesen selymes tapintást is biztosít. Ez eddig elég egyszerű, és ne aggódj, a továbbiakban sem lesz túl bonyolult. Csupán arra érdemes odafigyelned, hogy a célodnak megfelelő terméket válaszd. Amennyiben a felület védelme a cél, válaszd a színtelen waxot.

Kétféle színtelen La Pajarita wax létezik, oldószeres és vízbázisú. Mindkettő nagyszerű termék, a használatukban nem különböznek, de ha érzékenyebb vagy az erős szagokra, a vízbázisú waxot vagy lakkjainkat válaszd inkább! Ha színes, úgynevezett effektwaxot választasz, különböző technikákkal teheted még izgalmasabbá festett tárgyaid. Az effektwaxok ugyanúgy óvják a festett felületet, mint a színtelen waxok, viszont használatukkal változtathatsz a festés megjelenésén. Abban az esetben, ha nem szeretnél a bútor egész felületére színes waxot kenni, a kihagyott részeket érdemes színtelen wax-szal óvni. A sötét vagy fehér wax-szal rusztikussá alakíthatod a végeredményt, pont annyira, amennyire neked tetszik, az arany és ezüst változatok pedig mesésen csillogó hatást biztosítanak. De hogyan érdemes a krétafesték waxolása?

A színes waxok használata lépésről lépésre – nézd, milyen egyszerű!


Ebben a blogbejegyzésben mi egy igazi nyerő színkombinációt választottunk, méghozzá a türkiz krétafesték – fehér wax párost. Az alapszínünk a Green Ice – Jégzöld La Pajarita krétafesték, waxolásra pedig a La Pajarita fehér waxot használjuk.
Mint minden esetben, festés előtt győződj meg arról, hogy a felület megfelelően elő van-e készítve: nem koszos, nem sérült, nem zsíros, nincs rajta lepergő előző festékréteg. Vigyél fel egy vagy két réteg festéket a bútorra, ami több mindentől függhet, de ha még soha nem festettél bútort krétafestékkel, érdemes elolvasnod Bútorfestés krétafestékkel blogbejegyzésünket.

Krétafesték és fehér wax


Amint kész vagy a festéssel, várd ki az ajánlott száradási időt, majd ezután jöhet a főszereplőnk: a La Pajarita fehér wax.
Ügyelj arra, hogy mindenhová jusson a waxból, hogy tényleg az egész felületet védje. Körkörös mozdulatokkal, vagy szálirányban vidd fel egy ecset vagy nem szöszölő rongy segítségével. De gyakorlatilag bármilyen módon alkalmazhatod, a lényeg, hogy elégedett légy a végeredménnyel. A hatást fokozhatod, ha egy helyre több waxot kensz. A La Pajarita fehér wax a felfestett színből kicsit „visszavesz”, púderes felületet ad, árnyalja a festéket. Minél többet viszel fel belőle, annál jobban érvényesül a fehér szín. Vékony rétegben felvíve érvényesül a púderes hatása, vastagabban alkalmazva erősen fehér hatást nyújt.

Krétafesték waxolása


Miután kész lettél, várd meg, amíg megszárad: ez lehet pár óra, vagy akár pár nap is, a felülettől, és a használt waxtól függően (pl. vízbázisú vagy oldószeres). Miután tapintásra már száraz, és nem tudsz belőle visszatörölni, egy finom ronggyal, vagy harisnyával körkörösen átsimogatva fényesítheted a felületet.

Krétafesték waxolása fehér waxszal


Birdo tipp:
a La Pajarita oldószer bázisú színtelen wax alkalmas az effektwaxok visszaszedésére. Fontos, hogy az oldószerest használd, mert az effektwaxok is oldószer bázisúak, így a vízbázisú erre a célra nem lesz jó. Ez azt jelenti, hogy ha sötét, fehér, ezüst vagy arany waxot használsz, de túl soknak látod a felvitt mennyiséget, a színtelen wax-szal vissza tudsz szedni belőle. Egy rongyra tegyél a színtelen waxból egy keveset, és töröld vissza a felesleges effektwaxot.

Miután a wax teljesen megszáradt, kikeményedett, máris használható a bútorod, tárgyad. Íme a végeredmény!

Krétafesték waxolása - a végeredmény


Bátran párosítsd a színes waxokat kedvenc festékeddel, árnyalatoddal, nem muszáj krétafestéknek lennie, lehet matt vagy tojáshéjfesték is, szinte mindegyik festéktípussal működik. Egy igazán hálás és egyszerű technika, ami nem igényel különösebb szaktudást, akár kezdőként is próbáld ki nyugodtan – a végeredmény biztosan látványos és egyedi lesz!

Birdo tipp: a La Pajarita fehér wax a Bárányfelhő fehér krétafestékre alkalmazva extraszuperfehér árnyalatot produkál!